10. 3. 2008

PRAVDA O PRAVDĚ

Ať už hledá Pravdu Kdosi, Někdo, nebo třeba i oba dohromady,hledají ji stejně marně jako sami sebe. Možná ne marně, ale jistojistě zbytečně. Vždyť Pravda nemá s pravdou co do činění. Kdekdo by se teď asi mohl zarazit a třeba tak trochu i protestovat, nevěda která je vlastně která. Která si víc zaslouží velké písmeno na začátku? Velká písmena přece píšeme u jmen vlastních a tak ho necháme té slečně, za níž se příběhem žene Tma a momentálně taky Kdosi s Někým v patách. (Ti dva, jak jste teď jistě pochopili, poněkud zbytečně.) On sice Pravdu hledá prakticky každý, jenže třeba takový Tma z úplně jiného důvodu než kdokoli jiný.
Ta Pravda, kterou tak nezměrně miluje Tma, je sice holka pravdomluvná a než by vypustila z úst nějakou nepravdu, tak by radši chodila po světě rozcuchaná a v děravejch teplákách, ale asi si dává z jistých důvodů moc pozor co mluví, jelikož ji neupravenou ještě nikdy nikdo neviděl. On ji teda zase každej neviděl, takže to, co Vám tu teď vykládám, nemusíte vůbec brát jako pravdu o Pravdě, jenže...
Pravdě se říká Pravda asi ze stejného důvodu jako se její sestře říká Ta druhá. Každému podle zásluh. Jedna mluví pravdu a druhá kecá a kecá a kecá.
Ten, kdo hledá Pravdu, aby se dozvěděl pravdu, má sice jistě šanci uslyšet pravdivá slova, ale ani Pravda neví vše. Potom Vám nejspíš poví něco v tom smyslu, jako že je jí to moc líto, ale že bohužel nemůže sloužit.
Prostě není pravda, že by Pravda byla pravdou samou. Pravda je jen to, že Pravda žije v pravdě jak jen to jde. Tma zase žije ve tmě. A myslím, že nebudu daleko od pravdy, když Vám teď povím, že si myslím, že ani Tmu ještě nikdo nikdy neviděl. To, že je poblíž Tma, můžete vytušit jedině z toho, že je všude kolem tma, ale dokud Tma nepromluví, abyste ho mohli slyšet, nemáte ani nejmenší tušení, že se v té tmě někdo skrývá. Pro samou tmu prostě není vidět ani Tma.
Kdo je schován ve tmě tak dobře, že ho nenajde ani ten, kdo hledá opravdu dobře, má velikou, převelikou šanci, že se na něj zapomene. O Tmu se nikdo nikdy moc nestaral. (Leda snad, že se občas podvědomě někdo tmy bojí.) Proto asi taky Pravda tak trochu před Tmou utíká. Nemůže si dovolit, aby ji nebylo vidět. Má ho ráda - a nemá ho ráda. Jak můžete milovat někoho, kdo se před Vámi neustále schovává?

8.2.2002

Žádné komentáře:

Okomentovat